Miten tuomariuralle?

Minulta on usein kysytty miten tuomariksi päästään ja miten päästään uralla eteenpäin kohti ylempiä sarjoja. Siksi ajattelinkin kertoa hiukan siitä miten tuomariuran voi aloittaa ja mitä siihen vaaditaan, sekä kertoa mitä se voi etenkin nuorelle antaa.

Tuomariuran aloittaminen on varsin yksinkertaista, pitää ainoastaan mennä tuomarikursseille, joita keväällä järjestetään monessa paikassa maakuntamme alueella. Siellä voi suorittaa tuomarikortin, jonka jälkeen on oikeus toimia tuomarina virallisissa otteluissa.

Käytäntö maakunnissa vaihtelee jonkin verran. Meillä tuomarikortin suorittaminen edellyttää toimimista tuomarina, koska se samalla sisältää vapaakortin kaikkiin otteluihin runkosarjoissa. Kaikille nuorille myönnetään nuorisotuomarikortti (viimeisen kerran sinä vuonna, jona täyttää 18) jonka tunnuskirjain on F. Kortti on jonkin verran halvempi, mutta periaatteessa sillä voi tuomita (pesätuomarina) jopa miesten superin otteluissa. Eli luokitus ei sulje pois mitään otteluita joita alemmilla aikuiskorteilla (E ja D) voi tuomita. Kortti pitää olla myös silloin jos aikoo mennä tuomariksi valtakunnallisille leireille.

Alemmat aikuisten kortit ovat siis E ja D, joilla on oikeus tuomita peli- tai syöttötuomarina naisten suomensarjan ja miesten maakuntasarjan otteluita. Yleensä ensimmäinen aikuiskortti on E ja seuraavana vuonna se nousee D:ksi.

Kuitenkin, jos on ollut muutamia vuosia nuorisotuomarina ja täyttää 18 kortti on silloin suoraan D. Tähän sitten loppuukin ns. maakunnallinen tuomaritoiminta ja monelle se riittääkin. Näille tasoille on periaatteessa kaikilla halukkailla mahdollisuus päästä, kunhan hoitaa hänelle määrätyt tehtävät ja muut velvoitteet tunnollisesti.

Kuitenkaan ei pidä väheksyä näitä alempia tuomaritasoja, sillä ne ovat maakunnan omalle toiminnalle elintärkeitä ja niillä luodaan pohja mahdolliselle ylempien tasojen tuomariuralle. Alin valtakunnan taso on C-taso, joka tarkoittaa että sille tasolle nimetty tuomari voi tuomita peli- tai syöttötuomarina miesten suomensarjan otteluita. Tälle tasolle tuomarit valitsee valtakunnan tuomarijohtaja. Käytännössä hän kuitenkin usein noudattaa maakuntien tuomarikouluttajien esitystä, joka tarkoittaa että meillä itsellämme on siihen hyvät vaikutusmahdollisuudet. A- ja B-taso onkin sitten jo kokonaan hänen päätettävissään.

Ensi kaudeksi sekä meillä että naapurimaakunnissa tulee olemaan C-tason tuomareista pieni puute, koska joukkueet lisääntyvät ja C-tason tuomarit lähes poikkeuksetta toimivat myös pesätuomareina supereissa ja miesten ykköspesiksessä. Peräänkuulutankin nyt tässä yhteydessä aktiivisia 15-40 vuotiaita henkilöitä joilla olisi kiinnostusta lähteä tuomariuralle tosimielessä. Ura ei nouse hetkessä, vaan siihen tarvitaan määrätietoista työtä, joka saattaa viedä jopa vuosia, mutta väitän että se silti kannattaa.

Joitakin rakettimaisia nousuja on toki tapahtunut aina miesten superin loppuotteluun asti ensimmäisellä kaudella ja tietääkseni nuorin naisten superissa esiintynyt tuomarimme oli 14 vuotias ensimmäisessä ottelussaan. Nämä ovat kuitenkin poikkeuksia ja normaalia on että ainakin pari kolme D-tason kautta tarvitaan ennen kuin nousu on mahdollinen. Toki jos on aloittanut nuorena, voi F-kortinkin omaava tuomari olla olla vaikka miten korkealla, sikäli kuin kyvyt ja kantti siihen riittävät.

Maakuntamme tuomaritoiminta on kärjen osalta valtakunnan huippua, joten osaavia kouluttajia ja tukijoita nuorille löytyy läheltä. Samoin pyrimme kehittämään omaa koulutustamme (pesätuomariklinikka Loimaalla 2005) ja käyttämään hyväksi Suomen erotuomarien liiton koulutustilaisuuksia, joihin omia nuoriamme on saatu kiitettävästi ujutetuksi mukaan. Pesätuomareissa on myös koko ajan vaihtuvuutta mm. opiskelu- armeija yms. sellaisten asioiden takia, joten koskaan heitä ei ole liikaa.

Miten mukaan sitten pääsee ja mitkä ovat edellytykset päästä ylemmille tasoille ? Tärkein vaatimus on hyvä asenne ja halu toimia tuomarina, kaikki muu voidaan opettaa, mutta nuo edellä mainitut pitää jokaisella huipputuomariksi aikovalla olla itsellään omasta takaa. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä aleen tuomaripäällikköön tai tuomarikerhoon ja kertomalla aikeistaan. Se riittää aluksi, jotta voimme yhdessä alkaa miettiä miten edetään ja millaisella aikataululla. Samalla meidän pitää miettiä kumpi on tärkeämpi, mahdollinen pelaajaura vai tuomaritoiminta. Ne eivät sulje pois toisiaan, mutta on toki selvää että jos samanaikaisesti pelaa, pitää päällekkäisyyksien sattuessa olla selvillä kumpi on tärkeämpi.

Huipputason aputuomaritoiminta on kuitenkin niin vaativaa ja aikaa vievää, että vain harrastuspohjainen pelaaminen sen ohessa onnistuu. Eli jos pelaat korkein tavoittein, niin et voi panostaa tuomaritoimintaan riittävästi ollaksesi täysipainoisesti mukana. Se ei kuitenkaan tarkoita että olisit ulkona, vaan sitä että pelien määrä on pienempi ja satunnaisempi. Huipputuomarit usein suosivat kiinteitä nelikoita ja otteluja saattaa olla kaudessa jopa 40.

Mitä tuomariura sitten antaa ? Ainakin tuomarina toimiessasi opit hallitsemmaan tunteitasi paremmin, kantamaan vastuun teoistasi ja esiintymään suuren, joskus jopa "vihamielisen" yleisön edessä häkeltymättä. Samalla saat siinä sivussa koko maan kattavan samanhenkisen ystäväpiirin, jonka kanssa voit olla yhteyksissä myös lajin ulkopuolella. Joillekin nuorille aputuomariura voi olla jopa kesätyö, etenkin kun alle 18 vuotiaan on suhteellisen vaikea löytää sellaista kesätyötä josta oikeasti pitää.

Tässä ehkä sinulle joitakin vastauksia tuomaritoiminnan herättämiin kysymyksiin. Varmasti vielä paljon jäi kertomatta ja osa on huonosti selitetty, mutta jos kiinnostuksesi tuomaritoimintaa heräsi tai lisääntyi on kirjoitus saavuttanut tarkoituksensa.

 

Jukka Laaksonen
Tuomaripäällikkö
Varsinais-Suomi