Vanhemmille

Lapsi tai nuori löytää tiensä pesäpalloharrastuksen pariin usein kavereidensa tai vanhempiensa kautta. Sen jälkeen vanhemmille lankeaa kolmen k:n osa: kustannus, kuljetus ja kannustus, usein tässä järjestyksessä. Vanhemmat maksavat pelaajamaksut, kuljettavat harjoituksiin ja peleihin sekä tsemppaavat kentän laidalla. Mutta voisiko se olla jotain muutakin?

Pesäpallon kasvatuksen idea

Harrastaessaan pesäpalloa nuori oppii tekemään itsenäisiä ja vastuullisia valintoja, jotta hän pystyy kohtaamaan haasteita elämässään. Pesistoiminnan keskeisiä merkityksiä on mahdollistaa lapselle ja nuorelle eettisesti kestävät raamit tarjoava kotipesä. Se on tuki vanhemmille: selkeä oppimisen ja harrastamisen paikka lasten ja nuorten kasvattamisessa, koulun rinnalla.


Kilpailullisuus

Onhan kiva voittaa peli, mutta on kiva pelatakin. Kumpi on tärkeämpää, pelaaminen vai voittaminen?

Kilpailullisuus näkyy voimakkaasti yhä nuorempien lasten harrastuksissa. Selityksenä voi olla ajatus siitä, että mikäli huipulle tähdätään, tavoitteellinen harjoittelu on aloitettava nuorena. Kenen tavoitteet? Mitkä tavoitteet? Pesäpallokentän laidalla voi todeta tenavaikäisten taitojen olevan erinomaisia. Kentällä on huippuja, mutta väärään aikaan.

Lasten pesäpallotoiminnan tulee olla lapsilähtöistä. Pesäpalloliitto ja alue on ottanut nuorisotoiminnassaan voimakkaasti kantaa ja niinpä F- ja E-ikäisten lasten pelisääntöjä uudistettiin tekemällä sarjamuutoksia sekä kouluttamalla ohjaajia ja vanhempia. Tavoitteet ovat muuttuneet mestaruudesta lapsen kehityksen tukemiseen. Mestareita tulee tästä huolimatta, sitten kun on oikea aika.


Osallistumaan!

Lähtekää mukaan kentälle taustajoukkotoimintaan, kannustamaan ja nauttimaan kesäilmoista koko perheen voimin. Pienet sisarukset löytävät sieltä kavereita, joiden kanssa puuhailla, samoin aikuiset löytävät itselleen juttukavereita. Joukkueenjohtaja on todella iloinen, jos joku tarjoutuu vaikkapa pöytäkirjanpitäjäksi, poistamaan ennen peliä isommat kivet kentältä tai hakemaan kylmää vettä juomapulloihin. Samalla lapset kentällä kokevat vanhempiensa todella osallistuvan heidän tärkeään juttuunsa.

Ennen pelikauden alkua lapset ja nuoret laativat joukkueensa pelisäännöt. Myös vanhemmat laativat sellaiset keskenään. Samassa yhteydessä voi keskustella paitsi pesäpallon arvoista, myös kesän käytännön järjestelyistä. Miten vanhemmat voivat osallistua toimintaan ilman pelkoa elinikäisestä sitoutumisesta? Hauskaahan sen pitää olla, kaikille!


Leirit

Lapsilta kysyttäessä, mikä pesäpallossa on hienointa, ovat vastaukset yleensä: pelaaminen, kaverit ja leirit. Toivottavasti leiri ei ole vanhempien mielestä paikka, jonne lapsi lähetetään kesällä viikoksi pois jaloista. Leireillä nimittäin nuo kaksi muuta asiaa, pelaaminen ja kaverit, toteutuvat runsain mitoin, joten se on pesäpallokesän yksi kohokohta. Nuoremmille saattaa olla jännittävää olla poissa kotoa koko viikon. Leirielämä antaa lapsille tilaisuuden oppia itsenäisyyttäkin.

Jos vain saatte sovitettua vähän lomaa leirin aikaan, lähtekää katsomaan leirejä. Ei vain pelejä, vaan myös tutustumaan koko leiri-ideaan. Leirit muuttuvat koko ajan ja yhä enemmän ne sisältävät muutakin toimintaa pesäpallon lisäksi. Eivät vanhemmat haitaksi ole, heille on kiva vilkutella kaukaa ja jos satutaan ihan kasvokkain, voi kertoa, että on taas kiire jonnekin. Leirikuulumiset ehtii kertoa sitten kotona leirin jälkeen ja muistella vielä talvellakin yhdessä parhaita hetkiä.