Kesän pesäpalloleirit liikuttavat tuhansia lapsia

26.6.2014

Pesäpallolla on imua lasten ja nuorten urheilumuotona. Ennen juhannusta järjestetyillä alueellisilla leireillä oli mukana 240 joukkuetta ja valtakunnallisille leireille on ilmoittautunut ennätysmäärä, 363 joukkuetta. D-junioreiden Suurleiri avaa neljän valtakunnallisen pesäpalloleirin sarjan Loimaalla ja Pöytyällä perjantaina.

Kun mukaan lasketaan nuorisotuomarit, pelinjohtajat, valmentajat, huoltojoukot ja kotiväki, osallistujamäärä nousee helposti yli 10 000:n.

– Leirit ovat merkittäviä tapahtumia sekä leirejä järjestäville seuroille ja maakunnille että paikkakunnan elinkeinoelämälle. Pyrimme jakamaan leirejä vuorovuosin eri alueille, jotta lajin toimintaedellytykset paranevat tasaisesti joka puolella Suomea. Leiritoiminnan keskiössä ovat tietenkin itse lapset ja nuoret. Heille haluamme järjestää laadukkaita, innostavia ja muistorikkaita tapahtumia, Pesäpalloliiton seuratoimintapäällikkö Jari Malinen painottaa.

Leireille lähdetään erilaisista lähtökohdista. Osa joukkueista tähtää kilpailullisiin tavoitteisiin, toisille tärkeintä on mukava yhdessäolo liikunnallisessa ympäristössä. Kaikille on paikkansa.

– Leireillä jokainen lapsi ja nuori on tasavertaisessa asemassa. Päätavoitteemme on aktivoida positiivisia mielikuvia liikunnasta, jotta siitä syntyisi pysyvä elämäntapa ja hyvinvoinnin lähde. Pesäpallo on monipuolisena urheilumuotona kuin tehty liikunnan innostajaksi. Tärkeintä on taustajoukkojen tukeva ja kannustava ilmapiiri, Malinen sanoo.

– Jotta kaikki voisivat osallistua, pyrimme pitämään leiripassien hinnat kurissa, indeksikorotuksista huolimatta. Seurojen osallistumista helpottamaan olemme kehittäneet nuorille ikäluokille pienpelin ja mahdollistaneet yhdistelmäjoukkueet pelisarjoissa. Osallistumiselle pitää olla mahdollisimman vähän esteitä, Malinen jatkaa.

Monipuolisesta liikuntataustasta on aina hyötyä huippu-urheilijalle. Pesäpalloliitossa halutaan korostaa monipuolisen liikunnan merkitystä lasten toiminnassa pesiskouluista ja koululiikunnasta alkaen. Hyvä lisä on eri urheilumuotojen välinen yhteistoiminta.

– Yhteistyössä Lentopalloliiton kanssa viemme eteenpäin Yhteiset Pallot –hanketta. Tavoitteena on kasvattaa lasten liikunnan kokonaismäärää ja monipuolistaa harjoittelua. Kahden lajin harrastamista helpottaa mm. yhteislisenssi, Malinen sanoo.

Valtakunnalliset leirit tukevat Pesäpalloliiton vahvaa panostusta lasten ja nuorten toimintaan. Erityisesti opettajille suunnattu 105 pesäpallo-onnistumista –paketti on kerännyt valtavasti kiitosta ja hyvää palautetta. Materiaalin ovat toimittaneet Superpesiksestä tutut kasvatustieteen maisterit Mikko Huotari ja Jani Komulainen.

– 105 pesäpallo-onnistumista –materiaali tähtää motoristen perustaitojen hyvään hallintaan aktiivisen tekemisen, onnistumisen elämysten ja monipuolisen liikunnan kautta. Materiaali on kaikkien ladattavissa täysin ilmaiseksi osoitteesta 105onnistumista.net, Malinen kertoo.

Onnistumisten kautta syntyvä ilo on lähtökohta myös valtakunnallisilla leireillä. Valtakunnallinen D-ikäisten Suurleiri (www.suurleiri.fi) pelataan Loimaalla ja Pöytyällä 27.6.-2.7, E-ikäisten Tenavaleiri (www.tenavaleiri.fi) Haapajärvellä 6.-11.7, F-G-ikäisten Naperoleiri (www.naperoleiri.fi) Lappeenrannassa 15.-18.7. ja C-ikäisten Nuorisoleiri (www.nuorisoleiri.fi) Seinäjoella 27.7.-1.8.