Seuratukea on jaossa ennätyspotti

9.2.2013

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut ohjeet seuratuen hakemiseksi. Tukipotti on yhteensä 3,85 miljoonan euron suuruinen eli kasvua edelliseen vuoteen on huimat 156,7 prosenttia. Kaikki seurat voivat anoa tukea, mutta hakukriteereissä painotetaan päätoimisen tai osa-aikaisen työntekijän palkkausta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa vastuun koko hakuprosessista. Seurojen on syytä toimia pikaisella aikataululla ja tarkastaa erityisesti yhdistysrekisteriotteen tietojen paikkansapitävyys.

– Yhdistysrekisteriotteen tulee olla hakemuksen liitteenä. Jos sitä pitää päivittää, prosessi voi viedä aikaa. Hakemusten jättöpäivä on 15. maaliskuuta, joten toimeen kannattaa tarttua heti, Pesäpalloliiton nuorisopäällikkö Jari Malinen muistuttaa.

Hakemus on syytä suunnitella hyvin ja pohtia seuran tulevaisuutta pitkäjänteisesti.

– Tukea voi hakea yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi. Oma rahoitusosuus on 25 prosenttia. Seuran perustoiminnan kehittäminen, erityisesti lapset ja perheliikunta, ovat etusijalla. Lähtökohtaisesti päätoimisen palkkauskulut eivät saa nostaa harrastamisen hintaa, jota päinvastoin pyritään alentamaan, Malinen kertoo.

– Toiminnan profiilin nostamista ei ole tarkoitettu vain tukiajalle, vaan jatkosuunnitelmia on pystyttävä näyttämään toteen, Malinen jatkaa.

Hakemuksia voivat tehdä seurat yhdessä, yksittäinen seura tai jopa yleisseuran jaos.

– Päätoimisen työntekijän ei tarvitse tehdä pelkästään sitä työtä, johon tuki on kohdistettu. Tuen saaneella seuralla on kuitenkin raportointivelvollisuus myöhemmin määriteltävällä tavalla. Jos seura on saanut aiemmin tukea, päätoimisen palkkausta ei voi jatkaa uudella tuella. Kaikenlainen kikkailu karsitaan varmasti pois, Malinen sanoo.

– Suosittelen hakemuksen jättämistä kaikille seuroille. Eihän hakeminen maksa mitään! Tuore seuratoimintakysely antaa selvän viestin tarpeesta palkata päätoimisia ja osa-aikaisia toimijoita seuroihin. Seuratoiminnalta vaaditaan nykyään laatua, Malinen painottaa.

Lopullisen lausunnon Opetus- ja kulttuuriministeriölle antaa lajiliitto. Aluejärjestöt toimivat neuvojina, ohjaajina ja sparraajina. Lopulliset päätökset pyritään tekemään OKM:n toimesta viikolla 22.

 

Liitteet