Tuomareiden riittävyys huolenaiheena

5.12.2011

Matti Lähteenmäen kaltaisia huipputuomareita ei kasva joka oksalla.
Matti Lähteenmäen kaltaisia huipputuomareita ei kasva joka oksalla.
Nuorisotuomareita on, mutta aikuistuomareista on huutava pula Varsinais-Suomessakin.
Nuorisotuomareita on, mutta aikuistuomareista on huutava pula Varsinais-Suomessakin.

Varsinais-Suomen pesisseuroille on tulossa jo ensi kesänä tiukat paikat, ellei jotakin tapahdu. Ja nyt puhutaan seurojen tuomaritilanteesta. Alueen aikuistuomareiden määrä on vähentynyt huolestuttavasti viime vuosien aikana ja tämä heijastuu varsinkin alimpiin PPL:n sarjoihin. Niinpä miesten ja naisten suomensarjoissa, joissa alueella on eniten joukkueita, on vähiten tuomareita. Tämä merkitsee tuomaritilanteen paikkaamista muualta tulevilla tuomareilla ja seurojen tuomarikulut saattavat kohota ensi kesä kolme- tai nelinkertaiseksi tähän vuoteen verrattuna.

Tämän vuoksi seurojen edustajat kootaan keskustelemaan tilanteen ratkaisemisesta jo ennen kuin ongelma tulee eteen. Kohtaaminen on tiistaina 10.1.2012 klo 18.00 Auran ABC-liikennemyymälässä.

Tuomaritoiminnan jatkuvuus on nostettu myös Pesäpalloliitossa yhdeksi suurimmaksi lajin kehityksen uhkakuvaksi. Varsinais-Suomessa akuutti tilanne merkitsee sitä, että ensi kesänä tuomareita joudutaan tuomaan entistä kauempaa, jotta sarjapelit pystyttäisiin ylipäätään pelaamaan. Tämä rasittaa entistä enemmän seurojen taloutta.
 
Pesäpalloliiton tuore kilpailupäällikkö Sami-Petteri Kivimäki kokee tuomarien lukumäärän jatkuvan vähenemisen lajin negatiivisimpana kehitystrendinä 2000-luvulla.
 
"Huolenaiheiden puolelta ensimmäisenä nousee esiin tuomaritoiminta ja erityisesti tuomareiden määrä. Tasosta meidän on turha edes puhua, sillä tuomareiden määrä alkaa olla valtakunnallisesti niin hälyttävä, ettei tuomareita kohta enää edes riitä peleihin, saati että tasoa voitaisiin vielä laajamittaisesti vaatia. Tässä on ihan keskeinen kehityskohde kaikilla lajin parissa toimivilla. Erityisesti alueellisesti ongelma korostuu. Nytkin ensi kaudelle muistaakseni seitsemän A-tason tuomaria lopettaa kokonaan ja kun heidän tilalleen nostetaan uusia, taso tulee väistämättä heilahtelemaan joko A-tasolla tai sitten sen alapuolella. Tuomareiden määrän ja arvostuksen nostaminen on välttämätöntä, jos lajia halutaan pidemmän päälle ylipäätään pelata! Sen tietää, että jos tuomaripalkkioita nostaa, seurat eivät siitä luonnollisestikaan pidä. Silti toivon seurojen panostavan tuomaritoimintaan myös huipputasolla, sillä tällä hetkellä pelaajapalkkioihin pystytään satsaamaan välillä jopa mielestäni liikaakin", toteaa liiton kilpailupäällikkö Kivimäki (suora lainaus: Pesiksen Maailma 2.12.2011)
 
Jokaisen seuran on panostettava tuomaritoiminnan kehittämiseen, jotta kilpailutoimintaa ylipäätään voidaan jatkaa. Monille nuorille tämä voi olla omaa peliuraakin suurempi mahdollisuus jatkaa lajissa aina superpesikseen asti ja jo uransa lopettaneille pelaajille tuomaritoiminta toisi luontevaa jatketta lajin parissa pysymiselle.